Hellenic – Extended Version

Rite of Her Sacred Fires
Η Τελετή των Ιερών Της Φλογών

Εισαγωγή

Η τελετή είναι γραμμένη από τη Sorita d’Este για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης του ανθολογίου “Hekate Her Sacred Fires” και ως μια πράξη αφιέρωσης και ευγνωμοσύνης προς τη Θεά Εκάτη.

Η τελετή γράφθηκε για την Πανσέληνο της Πέμπτης 27ης Μαΐου 2010 και επαναλαμβάνεται στην Πανσέληνο κάθε Μάη από όλους όσους επιθυμούν να τιμήσουν τη Θεά Εκάτη και να αφιερώσουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερη κατανόηση των Μυστηρίων Της. Μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνη της ή στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης τελετής, με ή χωρίς επίσημο τελετουργικό χώρο -αυτό εξαρτάται από το άτομο. Είναι προτιμότερο (αλλά όχι υποχρεωτικό) τα λόγια και οι κινήσεις της τελετής όπως γράφονται παρακάτω να μείνουν αναλλοίωτα, παρόλα αυτά είτε είναι για πνευματικούς είτε για μαγικούς είτε για προσωπικούς λόγους, αν επιθυμείτε να αλλάξετε κάποιο τμήμα της τελετής, σας δίνεται η άδεια να το κάνετε με την προϋπόθεση να μην αλλάξετε τον σκοπό της τελετής.

Η παρούσα έκδοση του RoHSF έχει εμπλουτιστεί με σχόλια από τον Ντερζιώτη Κωνσταντίνο ώστε να μπορεί ο οποιοσδήποτε ασκούμενος της Μαγικής Τέχνης να την εκτελέσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Στο πλαίσιο αυτό η Ειρήνη Τσότσου έχει επιμεληθεί των σχεδίων που βοηθούν στην απεικόνιση των μαγικών χειρονομιών. Τα όσα αφορούν το RoHSF συζητώνται στο facebook στην ομάδα Rite Of Her Sacred Fires

Η Θεά Εκάτη

Η τρίμορφη Θεά των σταυροδρομιών παρεξηγείται στις ημέρες μας λόγω της παραπληροφόρησης, αφήνοντας εντυπώσεις που δεν ευσταθούν στον αναγνώστη. Η Εκάτη δεν είναι η τρίμορφη Θεά της Wicca, είναι όμως τρίμορφη γιατί απεικονίζεται με τρία πρόσωπα και σώματα, τα οποία κρατούν διαφορετικά αντικείμενα. Δεν είναι ηλικιωμένη, αλλά σίγουρα είναι σοφή. Δεν είναι γυμνή, αλλά κόρη σεμνή. Στις απεικονίσεις της είναι ενδεδυμένη σε όλο το σώμα, είναι νέα σε ηλικία. Δεν είναι η θεά της κόλασης, αλλά μια φωτεινή θεά του αρχαίου ελληνικού πανθέου. Η Εκάτη αποτελεί μια από τις αρχαιότερες Ελληνίδες θεές, με τον ύμνο της να βρίσκεται πρώτος στα Ορφικά κείμενα.

Είναι χθόνια, δηλαδή δρα στη γη, μεταχειρίζεται καθημερινά γήινα προβλήματα. Στην Τιτανομαχία -αν και Τιτανίς- πήρε το μέρος των θεών, γι’ αυτό και ο Ζευς την τίμησε δίδοντάς της εξουσία στη γη, στον ουρανό και στη θάλασσα, δηλαδή σε τρία βασίλεια. Η Εκάτη είναι κλειδούχος θεά του Άδη,  συνεπώς οι εξουσίες της επεκτείνονται και στο υποχθόνιο βασίλειο των νεκρών. Με την ιδιότητα της ψυχοπομπού περνάει τις ψυχές από τη γη στον κάτω κόσμο.

Τα μυστήρια της Θεάς Εκάτης βρίσκονται στην Ελευσίνα, στη Σαμοθράκη, στη Σικελία, στο Άργος και στην Αίγινα. Η λατρεία της ήταν ευρέως διαδεδομένη στην αρχαία Ελλάδα, μια και τα σταυροδρόμια ήταν αφιερωμένα σε εκείνη και περιελάμβαναν εκαταία όπως και οι είσοδοι των οίκων. Πριν τη Νέα Σελήνη εορτάζονταν τα Δείπνα, μια εορτή προς τιμήν της από όλους τους Έλληνες.

Η Εκάτη έχει έντονη παρουσία στον αρχαίο κόσμο. Το άγαλμά της βρισκόταν στα προπύλαια της Ακρόπολης και σε πολλούς ναούς είχε βωμούς με βάση την ιδιότητά της να προστατεύει το χώρο. Στο Βυζάντιο έσωσε την πόλη από την επίθεση του Φιλίππου ανάβοντας τους πυρσούς, γι’ αυτό και κόπηκε νόμισμα προς τιμήν της το 339 π.Χ. Την Εκάτη αναφέρουν οι εξής συγγραφείς: Ησίοδος, Ορφέας, Ηρόδοτος, Ιπποκράτης, Θεόφραστος, Αισχύλος, Ευριπίδης, Πλούταρχος, Ξενοφών, Αριστοφάνης, Εύπολης, Βακχυλλύδης, Απολλόδωρος, Παυσανίας, Απολλώνιος ο Ρόδιος, Αναξίλας, Καλλίμαχος, Λυκοφών, Κλήμης, Απουήλιος, Οβίδιος, Αιλιανός, Κάτωλος, Σένεκας, Ζοζεφίνος. Αναφέρεται επίσης και σε βυζαντινά συγγράμματα.

Μέσα από τα επίθετά της βλέπουμε πως είναι μια πανέμορφη κόρη, αλλά συνάμα και πάρα πολύ ισχυρή Θεά που τυγχάνει του σεβασμού όλων, όπως αναφέρει ο Θεόφραστος. Από τον Ομηρικό Ύμνο «Εις Δήμητραν» βιώνουμε την απώλεια της μάνας Δήμητρας και τη συμπαράσταση και βοήθεια της Θεάς Εκάτης, αλλά και την υποστήριξή της στην Περσεφόνη. Μέσα από τις πλάκες που έχουν σωθεί, μαθαίνουμε ότι οδηγεί στο φώτιση. Ως πυρφόρος θεά βοηθά τους ανθρώπους στην αναζήτηση της αληθείας, τους καθοδηγεί σητ λήψη των σωστών αποφάσεων και δη άμεσα. Ως κλειδούχος δημιουργεί ευκαιρίες για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Ως Σώτειρα Θεά και Πασικράτεια  δεν υπάρχει κάτι αδύνατο για εκείνην. Είναι η Θεά της Μαγείας και τον βοτάνων, τη χρήση των οποίων δίδαξε στους ανθρώπους. Η Εκάτη των πολλών μορφών κατά την ελληνιστική περίοδο εξελίσσεται σε κυρίαρχη Θεά, την Ψυχή του Κόσμου. Αυτή την οπτική ακολοθούν και υποστηρίζουν τα μέλη του Covenant Of Hekate.

Προετοιμασία

 Η τελετή γίνεται κάθε χρόνο στην Πανσέληνο του Μαΐου σε όλο τον κόσμο. Αν δεν έχετε ημερολόγιο στο σπίτι συμβουλευτείτε την ιστοθέση: http://www.moongiant.com/phase/today/ Διαβάστε καλά τα λόγια και μάθετε τις χειρονομίες ώστε να τις εκτελείτε με τη σειρά και άνετα. Εξασκηθείτε χαμηλοφώνως στη μαγική επωδή που περιλαμβάνεται.

Σκοπός της τελετής είναι να προσφέρετε στη Φωτεινή, Φαεννώ, Φωσφόρο, Δαδούχο Θεά Εκάτη μια φλόγα. Αυτή είναι η προσφορά σας προς Εκείνην. Φυσικά μπορείτε να προσφέρετε τρόφιμα, κρυστάλλους, αρώματα και άλλα ιερά αντικείμενα στη Θεά.

Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, όπου θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε την τελετή ανενόχλητος/-η. Θα χρειαστείτε ένα κερί (ή μια άλλη μορφή λατρευτικής φλόγας όπως ένα λύχνο ή την φωτιά μιας εστίας ή μια λάμπα παραφίνης) και κάτι για να το ανάψετε. Καλλίτερα χρησιμοποιείστε σπίρτα. Προτιμήστε κερί στα χρώματα της Εκάτης (λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, μαύρο) ή μελισσοκέρι. Το κερί πρέπει να τοποθετηθεί σε μια πυρίμαχη βάση και γύρω της να μην υπάρχουν εύλεκτα υλικά. Αν χρησιμοποιείτε το κερί μες στον κύκλο, τοποθετήστε τη βάση του στο cauldron. Μια και είναι πιθανό να περιέχονται ξένες δονήσεις στο κερί, ίσως θελήσετε να αφιερώσετε/καθαγιάσετε όπως παρομοίως μπορείτε να πράξετε με όποια άλλα υλικά θα χρησιμοποιήσετε σε με τρόπο που να ταιριάζει στην συνήθη παράδοση με την οποία δουλεύετε, αλλιώς απλά σιγουρευτείτε πως είναι καθαρά.

Προοίμιο

Τακτοποιείστε το δωμάτιο.

Πριν ξεκινήστετε οποιαδήποτε μαγική εργασία κάντε τον εαυτό σας να νιώσει άνετα, πάρτε βαθιές ανάσες και βρείτε ένα σημείο ισορροπίας: του μυαλού, της ψυχής και του σώματος, που θα σας παρουσιάζει περήφανο/-η και όμορφο/-η στον κόσμο. Αν θέλετε κάτι πιο συγκεκριμένο εκτελέστε μια τεχνική διαλογισμού ή ηρεμίας που σας βοηθά.

Σε αυτό το σημείο προβαίνετε στην δημιουργία μαγικού κύκλου ή σε τελετή καθαρμού του χώρου. Αν δεν θέλετε να κάνετε τίποτε από αυτά, ραντίστε με εμφιαλωμένο νερό που έχετε φορτίσει στην πανσέληνο της προηγουμένης ημέρας το δωμάτιο, δεξιόστροφα. Μπορείτε να κάψετε φασκόμηλο και να το κινήσετε δεξιόστροφα ή απλώς να λιβανίστε το χώρο σας. Καθίστε στο κέντρο αντικρύζοντας την ανατολή. Οραματιστείτε τη Θεά Εκάτη από τον ουρανό να στέλνει ένα συνεχές κύμα λευκού φωτός και αυτό να πέφτει σε εσάς και από εσάς να γεμίζει όλο το δωμάτιο μέχρι που να σταματά στους τοίχους. Διατηρείστε την εικόνα για 2-3 λεπτά. Καμμιά ακαθαρσία δεν μπορεί να μείνει στο χώρο σας πια.

Η φωνή μας εκφράζει την ενέργειά μας και στο RoHSF η αυδή παίζει το δικό της ρόλο. Δώστε τη δέουσα σημασία.

Αναπνεύστε βαθιά και βρείτε τη φωνή σας, εκείνη με την οποία θα πείτε λόγια αληθινής και αγνής πρόθεσης. Αναπνεύστε βαθιά και επικαλεστείτε την ελευθερία μέσα στην καρδιά σας έτσι ώστε να είστε ικανός/-ή να εκφραστείτε με αγνότητα της πρόθεσης και δύναμη της επιθυμίας.

 1. Τοποθετήστε τα χέρια σας πάνω στην καρδιά σας (μετρήστε 3 χτύπους της καρδιάς σας),
 2. τον δείκτη και τον μέσο του κυρίαρχου χεριού σας στα χείλη σας (3 χτύποι της καρδιάς)
 3. και μετά στο μέτωπό σας (3 χτύποι της καρδιάς). Με τις 3 χειρονομίες που εκτελείτε νιώθετε τις δυο αποθήκες ενέργειας, και το σώμα σας και ετοιμάζεστε να την εκφράσετε μέσω του στόματος, το οποίο προετοιμάσατε με το άγγιγμα των χειλιών.
 4. Τώρα κλείστε τους αντίχειρές σας σε γροθιές και σηκώστε και τα δύο χέρια σας προς τον ουρανό. Με αυτές τις χειρονομίες διώχνετε το κακό από κοντά σας και επαινείτε μια θεϊκή ενέργεια.
 5. Ανοίξτε τις παλάμες σας, η αριστερή προς τα πάνω και η δεξιά προς τα κάτω και επικαλεστείτε τη Θεά. Αυτή η χειρονομία ταιριάζει στην επίκληση της Θεάς Εκάτης.

(Ακολουθούν κατατοπιστικά σχέδια.)

img016 img015 img020
img018 img019

Επίκληση

Σε επικαλούμαι Ηγεμόνη του ουρανού, της γης και της θαλάσσης,

από τα μυστήριά σου της νύχτας και της ημέρας,

από το φως της σελήνης και τη σκιά του ηλίου.

Σε επικαλούμαι Κυρά της ζωής του θανάτου και της αναγέννησης.

Αναδύσου τώρα από τον κόσμο των σκιών

για να θρέψεις την ψυχή μου και να φωτίσεις το μυαλό μου.

Τρίμορφη Κυρά Τριοδίτι

Σε παρακαλώ Κλειδούχε,

Κυρά των ψυχών που περιπλανώνται την νύχτα,

να φέρεις την σοφία σου από τα αστέρια

και το φως των αστέρων από το σκότος.

Δημιουργέ της ζωής!

Θεά του βασιλείου των σκιών! Φώσφορε Βασίλισσα!

Ψιθύρισε τώρα τα μυστικά σου!

Ουρανία, Χθονία, Πυρφόρε!

 1. Σηκώστε τα χέρια σας με τις παλάμες προς τον ουρανό (3 χτύποι της καρδιάς)
 2. και μετά αγγίξτε το έδαφος με τις παλάμες σας (επιλέξτε μία από τις δυο χειρονομίες των σκίτσων)

Η Θεά βρίσκεται στο χώρο σας, οραματιστείτε την εμπρός σας τρίμορφη με όποια απεικόνιση σας έρθει εκείνη τη στιγμή στο νου.

Ακολουθεί το άναμα της φλόγας που Της προσφέρετε. Καθίστε μπροστά από το κερί και προετοιμαστείτε να το ανάψετε.

Πάρτε 3 βαθιές ανάσες και επιτρέψτε στις αισθήσεις σας να αφυπνιστούν.

img017
img010 img011

Πείτε

Εκάτη σύντροφε και οδηγέ στα μυστήρια,

ανάβω αυτή την ιερή φλόγα προς τιμήν σου (εδώ ανάψτε το κερί).

Είθε το φως της να ενώνει τα αστέρια (μετακινήστε το κερί προς τα πάνω)  και τις πέτρες (μετακινήστε το κερί προς τα κάτω), τον ουρανό και τη γη (μετακίνηση κεριού πάνω και κάτω συμβολικά).

Με αυτή τη φλόγα εκφράζω την επιθυμία μου για μεγαλύτερη κατανόηση των μυστηρίων σου.

(Προαιρετικά: Μπορείτε να οραματιστείτε πως η φλόγα σας συνδέεται με την εσωτερική φλόγα-ψυχή και πως τώρα που θα καλέστε πάλι την Εκάτη αυτή θα γίνει τεράστια λευκή και θα σας συνδέει με την Εκάτη όπως και με όλους όσοι εκτελούν το RoHSF εφέτος)

Voces Magicae

Δυνατά:

ΑΣΚΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΙ ΕΡΩΝ ΟΡΕΩΝ ΙΩΡ ΜΕΓΑ ΣΑΜΝΥΗΡ ΒΑΥΙ

(επί 3 φορές)

ΦΟΒΑΝΤΙΑ ΣΕΜΝΗ

(1 φορά)

Μεγάλη Εκάτη που γυρίζεις τον ιστό των αστεριών και κυριαρχείς στην σπείρα της ζωής, οδήγησέ με σε μονοπάτια κατανόησης.

Από Σταυροδρόμι σε Σταυροδρόμι,

οι Δαδούχοι και οι Κλειδούχοι των Μυστηρίων σου πάντα θα βρίσκουν ο ένας τον άλλον.

Τώρα καθίστε και παρακολουθήστε τη φλόγα να τρεμοπαίζει και να χορεύει, επιτρέψτε στον εαυτό σας να εστιάσει στα διαφορετικά χρώματα της φλόγας, τα κίτρινα και τα κόκκινα, τα μπλε και τα λευκά, και το μαύρο. Αν θελήσετε μπορείτε να διαλογιστείτε πάνω στη φλόγα, κοιτώντας για οράματα ή οιωνούς. Παρομοίως, μπορείτε να σβήσετε το κερί (μην το φυσήξετε) και να αφήσετε τον πραγματικό εαυτό σας να ακτινοβολεί τα όμορφά του μυστήρια από αυτή την ημέρα και πέρα, με την φλόγα των φωτιών της Εκάτης που συνεχίζει να καίει μέσα στην καρδιά σας!

Εκδιώκω τώρα τις σκιές της αμφιβολίας από το μυαλό μου,

γεμάτος/-η από την σιωπή και την ζεστασιά της ένωσης μας.

Νιώθω την χρυσαφένια σου λάμψη μέσα στην καρδιά μου

και το μεγαλείο της γνώσης στο μέτωπό μου.

Είμαι μαθητής/-τρια των μυστηρίων σου.

Σβήστε την φλόγα και

 1. βάλτε τα χέρια σας στην καρδιά σας (3 χτύποι της καρδιάς),
 2. τον δείκτη και τον μέσο του κυρίαρχου χεριού σας στα χείλη σας (3 χτύποι της καρδιάς)
 3. και μετά στο μέτωπό σας (3 χτύποι της καρδιάς).
 4. Ανοίξτε τις παλάμες σας προς τον ουρανό και μετά αγγίξτε τη Γη.

Τέλος της τελετής των Ιερών της Φλογών.